Grillad gravlax med potatis- och spenatpaj

Grillad gravlax med potatis- och spenatpaj

Antal portioner: 4 Färdigt på: 40 min

Ingredienser

3 st plattor fryst smördeg
1 st äggula
300 g färskpotatis
1 knippe rädisor
50 g smör eller margarin
2 st finhackade schalottenlökar
200 g färsk, sköljd spenat
salt
peppar
2 dl kesella
1 pkt saffran (0,5 g)
1 st pressad citron
4 bitar gravad lax (à 120 g)

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Låt smördegen tina så mycket att den går att kavla. Kavla 2 plattor smördeg tunt.

3. Skär en 1 cm bred kant av den tredje plattan och fäst den utmed de kavlade plattornas kanter med äggulan.

4. Grädda i ugn 200°C, ca 20 minuter.

5. Borsta och koka under tiden potatisen. Dela potatis och rädisor (sköljda).

6. Hetta upp en stekpanna, gärna teflon. Bryn potatis, lök och spenat i matfett i stekpannan. Salta och peppra. Blanda ner rädisor på slutet.

7. Rör ihop kesella, saffran och citronsaft.

8. Bred kesellablandningen på pajerna och fyll dem med spenat- och potatisblandningen.

9. Grilla laxen ca 1 minut per sida (ska vara rå i mitten).

10. Servera med potatis- och spenatpajerna.